Interview met Erik van den Heuvel voor de Digital Car Dealer Workshop podcast serie

Onlangs was onze Managing Director te gast bij Paul de Vries. Bekijk het interview terug in deze video

Samenvatting van het interview

Paul de Vries: "Autodata Nederland valt onder de Amerikaanse vleugels van Solera. Vertel daar eens wat meer over".

 

Erik van den Heuvel (Managing Director van Autodata Nederland): "Solera is aanwezig in vrijwel alle Europese landen en daar profiteert Autodata van. Want er is veel kennis in die landen waar we van kunnen leren. Blijven ontwikkelen is voor Autodata sowieso heel belangrijk, want er gebeurt een hoop in de online autowereld. Zoals op het gebied van schade: autobedrijven zijn natuurlijk al het loket voor onderhoud, maar verzekeringsmaatschappijen willen graag dat ze dat ook worden voor schade. Daar gaan wij op inspringen. En er komen mooie dingen aan vanuit Amerika, want daar zijn ze al wat verder dan wij in het werken met gegevens van klanten. Denk maar eens aan de website carvana.com, die de meeste marketeers in de autobranche wel kennen."

 

"Daarover gesproken, ik hou erg van transparantie. Het verbaast me bijvoorbeeld dat weinig autobedrijven ons de vraag stellen of we een tool willen inbouwen om het onderhoudsboekje van een occasion te kunnen publiceren. En dat het opmerkingenveld bij een online advertentie zo vaak leeg blijft. Een voorbeeld: ik stapte laatst bij een autobedrijf binnen en deed me bij de verkoper even voor als klant. We liepen naar een auto en ik vroeg hem wat deze auto bijzonder maakte. Er volgde een uitgebreid verhaal over de eerste eigenaar die de verkoper goed kende en dat hij zelf de auto nieuw had afgeleverd aan hem. Kijk, als je dat nou eens online zet in je advertentie, dan verkoopt zo’n auto zichzelf. Ook als hij niet bovenaan de lijst staat."

 

Paul de Vries: "Het opvolgen van leads vormt een uitdaging voor autobedrijven. Hoe gaat Audata daar mee om?”

 

Erik van den Heuvel: "Een probleem is dat veel leads en vragen per e-mail bij autobedrijven binnenkomen in verschillende mailboxen. Soms zelfs die van medewerkers die al uit dienst zijn. Om dat te structureren hebben wij het lead dashboard ontwikkeld. Aan de hand van gegevens uit de lead of vraag sturen we die een bepaalde richting op. We voegen bijvoorbeeld ook data uit de customer journey toe, zoals welke auto’s hij heeft bekeken en hoe lang. Dat maakt het afhandelen makkelijker, want er is dan al veel informatie beschikbaar."

 

"Tot slot, Paul, want ik weet dat dit onderwerp je aan het hart ligt, wil ik het nog even hebben over social media. Ik vind de combinatie van commercie en social media een hele lastige. Ga maar na: wanneer je zelf iets op Facebook deelt doe je dat bewust met een groep vrienden, en ben je niet echt in de mood voor een commerciėle boodschap. Dus om als autobedrijf al je voorraadauto’s met een standaard omschrijving erbij online zetten... Ik geloof er niet in. Heb je echter een keer een auto staan met een mooi verhaal erbij, dan moet je dat natuurlijk wel benutten. Want als ik via social media geattendeerd wordt op verhalen die zouden moeten aansluiten bij mijn interesse, al dan niet gesponsord, moet het een heel leuk en goed verhaal zijn.”

 

Afsluiting door Paul de Vries. "Erik, heel hartelijk dank voor dit gesprek en het delen van je kennis met de luisteraars. Je bent te bereiken via de website van Autodata en natuurlijk LinkedIn".  Lees hier meer over de DCDW Podcast serie.